Nieuws

Bij het verkopen van een woning krijgt de koper normaal de sleutels bij de ondertekening van de akte bij de notaris. Dan wordt ook de prijs betaald en gaan de eigendomsrechten over. Vaak wil een koper de sleutels al krijgen bij of vlak na het ondertekenen van het compromis, bijvoorbeeld omdat hij al in de woning wil verblijven, omdat hij uit zijn huurwoning moet of omdat hij al bepaalde werken wil uitvoeren.

 

Het is perfect mogelijk dat men onderling overeenkomt om de sleutels al vroeger af te geven. Nadien levert dat ook weinig tot geen problemen op, zelfs niet als de koper al verbouwingswerken uitvoert. Toch is dit niet altijd het geval. Het kan namelijk gebeuren dat het verkopen van de woning uiteindelijk niet doorgaat, bijvoorbeeld omdat de koper geen lening krijgt bij de bank of zich heeft bedacht. Bovendien is het mogelijk dat er in tussentijd brand uitbreekt in de woning of deze beschadigd raakt door bepaalde weersomstandigheden.

 

Wil je bij het verkopen van je woning de sleutels toch vroeger afgeven, dan maak je best een sleutelovereenkomst op. Hierin vermeldt men dat de sleutels al aan de koper worden afgegeven en welke zijn rechten en plichten zijn in afwachting van het verlijden van de notariële akte. Om discussies over de staat van de woning te vermijden, stel je bij het afgeven van de sleutels best ook een plaatsbeschrijving op die beide partijen ondertekenen. Noteer op dat moment ook samen de meterstanden van de nutsvoorzieningen.

 

Wij raden ook aan om te vermelden dat het niet gaat om een huurcontract, maar om een loutere 'bezetting' in afwachting van het verlijden van de notariële akte. Als je dit niet doet, riskeer je dat je de koper niet zomaar uit de woning kan zetten als de verkoop ervan uiteindelijk toch niet doorgaat. Bovendien is het mogelijk om een vergoeding overeen te komen die de koper verschuldigd is voor het al betrekken van de woning, de zogenaamde bewoningsvergoeding. Voorts bepaal je best dat de koper een brandverzekering dient af te sluiten en de nutsvoorzieningen moet betalen.

 

Wens je meer informatie over het verkopen van een woning, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden