Nieuws

De recentste cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat tonen een vastgoedmarkt die opnieuw een trage, gestage groei kent. De gemiddelde prijs voor woningen steeg in de eerste helft van het jaar met 2 procent tot 210.000 euro. Op de appartementenmarkt bleef de groei beperkt tot 1 procent. In België bedraagt de gemiddelde prijs voor een appartement nu 177.000 euro. Kortom, een woning verkopen werd in ons land weer een beetje rendabeler.

 

Achter deze algemene prijsniveaus gaan er wel regionale en lokale verschillen schuil. In het Vlaamse Gewest zijn de prijsevoluties ongeveer gelijk aan de nationale trends. Vlaamse woningen werden 1 procent duurder en de gemiddelde prijs van een appartement stabiliseerde. In het Waalse Gewest gingen de appartementsprijzen dan weer fors omhoog (+4 procent), maar daalden de woningprijzen met 1 procent. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest klommen de woningprijzen 3 procent hoger, maar daalde de gemiddelde prijs van een appartement met 1 procent. De verschillen in het aantal transacties zijn meer uitgesproken. Op de Waalse woningmarkt stagneert de verkoop, terwijl het in de 2 andere gewesten nog steeds populair is om een woning te verkopen.

 

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is, met onder andere 4 gemeenten in de top 5, nog altijd het talrijkst vertegenwoordigd in de ranking van de duurste gemeenten op de Belgische woningmarkt. Elsene is met een gemiddelde woningprijs van 555.000 euro de duurste gemeente van Brussel. Maar helemaal bovenaan prijkt nog steeds Sint-Martens-Latem (575.000 euro), en dit dankzij de relatief grote villamarkt. Anders dan in de statistieken van FOD Economie vormen woningen en villa's immers één categorie in de data van de notarissen. Knokke-Heist (417.666 euro) staat nog net in de top 10. Schilde (385.000 euro) is op plaats 13 de duurste gemeente van de provincie Antwerpen. De eerste Waalse gemeente komen we pas tegen op plaats 15: Lasne (382.500 euro).

 

Voor goedkoop vastgoed moet je in Wallonië zijn. Vooral in de zuidelijke gemeenten van de provincie Henegouwen kan je koopjes doen. In Colfontaine daalde de gemiddelde woningprijs met 11 procent tot 80.000 euro. De goedkoopste gemeente is echter het Naamse plaatsje Viroinval. Daar bedraagt de gemiddelde prijs voor een woning amper 72.500 euro. Mesen, in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, is met een gemiddelde woningprijs van 115.000 euro de goedkoopste Vlaamse gemeente.

 

Wens je meer informatie over het verkopen van een woning, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden