Nu de schenkbelasting van onroerende goederen in de 3 gewesten werd verlaagd, zit het schenken van vastgoed in de lift. Het verkopen van een woning blijft wel nog steeds het populairst. Stel: vader die weduwnaar is, in Vlaanderen of Brussel woont en zijn woning schenkt aan zijn 3 kinderen. De woning heeft een waarde van 300.000 euro. De schenkbelasting bedraagt slechts 3 procent of 9.000 euro. Woont vader in Wallonië, dan ligt de schenkbelasting iets hoger (16.500 euro).
Maar overlijdt vader minder dan 3 jaar na de schenking van de woning, dan speelt normaliter het zogenaamde opduweffect. Dit betekent dat de waarde van die onroerende schenking (300.000 euro) dan ook bij de nalatenschap van de schenker wordt gevoegd voor het bepalen van de erfbelasting op de overige onroerende goederen. Doorgaans is er hierdoor een hoger tarief van toepassing op de rest van de nalatenschap. Dit is natuurlijk een risico die je neemt. Daarom is het soms interessanter om eerst de woning te verkopen.
Voor Vlaanderen en Wallonië blijft dit opduweffect spelen. Samen met het hervormen van de tarieven heeft het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest dit opduweffect bij overlijden binnen de 3 jaar afgeschaft. Opgelet: dit geldt enkel voor schenkingen sinds 1 januari 2016. Een schenking die bijvoorbeeld op 8 april 2015 werd gedaan door iemand die nu overlijdt, valt wel nog onder het opduweffect.
Wens je meer informatie over het verkopen van een woning, aarzel dan niet om ons te contacteren.