Nieuws

Heb je een appartement gekocht, dan moet je deelnemen in de kosten van de gemene delen van het gebouw. Bij het verhuren van het appartement wil je natuurlijk graag die kosten doorrekenen aan de huurder. Maar is dit wel mogelijk? De kosten van de gemene delen van een appartementsgebouw worden verdeeld onder de eigenaars. Ook als je er zelf niet woont, ben je deze kosten dus verschuldigd. Nu rijst natuurlijk de vraag: welke kosten kan je allemaal doorrekenen in de huurprijs?

 

Doorrekenen aan de huurder

 

Zo kan je de kosten voor het verbruik van water en elektriciteit voor de gemene delen en de poetsvrouw doorrekenen aan de huurder. Daar hoef je zelfs geen specifieke afspraken over te maken bij het verhuren van een appartement. In het huurcontract kan je wel overeenkomen dat je de kosten van de syndicus aanrekent aan de huurder. Heb je niets overeengekomen, dan wordt in de meeste gevallen aanvaard dat deze kosten in 2 worden gesplitst en dat zowel jij als de huurder elk de helft betalen.

 

Bovendien kan je voor de kosten werken met een forfait. Hierin kunnen dan een aantal kosten van de gemene delen worden verzameld, rekening houdend met het feit dat de huurder altijd kan vragen dat het systeem van forfaitaire kosten wordt omgezet in een overeenkomst waarbij je de werkelijke kosten aanrekent. Dan moet je de huurder op het einde van het jaar een afrekening bezorgen.

 

Kosten van de gemene delen

 

En dan zijn we aanbeland bij de kosten van de gemene delen Die kan je nooit doorrekenen aan de huurder. Bij het verhuren van een appartement is het zelfs onmogelijk om hierover een afspraak te maken in de huurovereenkomst. Grote herstellingen aan de gemene delen, zoals herstellingen aan de lift, werken aan het dak, etc., moeten worden gedragen door de eigenaars van de appartementen. Hetzelfde is ook van toepassing voor je bijdrage in de brandverzekering van het gebouw.

 

Wens je meer informatie over het verhuren van een appartement, aarzel dan niet om ons te contacteren.

 

Wil je op de hoogte blijven van de recentste updates rond het verhuren van een appartement, of vastgoednieuws in het algemeen, neem dan regelmatig een kijkje op onze nieuwspagina.

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden