Nieuws

Afschaffing van de woonbonus -Vastgoedsector verwacht stormloop 

 

1 oktober 2019.

Het Vlaams regeerakkoord kondigde gisteren de afschaffing van de woonbonus aan.
Vanaf 1 januari 2020 kunnen kopers niet langer genieten van een belastingvermindering.
Wie graag een huis wil kopen zet er dus best vaart achter. Wie vandaag nog zijn huis verkoopt , zal veel kandidaten over de vloer krijgen.

De woonbonus biedt momenteel nog gedurende de hele looptijd van het krediet een belastingvoordeel. De kredietnemers mogen de betaalde intresten en de terugbetaalde kapitaalaflossingen inbrengen in hun belastingsaangifte. 

Als compensatie voor de afschaffing van de woonbonus kondigt de Vlaamse regering een daling van de registratierechten aan. Vanaf 2020 betaal je 6% registratierechten i.p.v. de huidige 7%.
Iedereen die van plan was om een huis te kopen, doet er goed aan om vaart te zetten achter die plannen om ze voor 1 januari 2020 rond te krijgen. De datum waarop je bij de notaris de kredietakte ondertekent (het zogenaamde 'verlijden van een akte’) is geldig. Dat kan 2 tot 3 maanden na het ondertekenen van het compromis duren, in het slechtste geval zelfs 4 maanden. Er resten vandaag nog minder dan drie maanden. Wie nog op zoek moet naar een woning of nog geen kredietovereenkomst heeft afgesloten, is er dus wellicht aan voor de moeite. Er wordt een stormloop verwacht bij de notarissen om alle dossiers nog rond te krijgen.

Wat betekent dit nu precies voor je portemonnee?

Wie na januari 2020 een woning koopt  zal meer belastingen moeten betalen. Als je bijvoorbeeld een lening met een looptijd van 25 jaar hebt, zal je als alleenstaande 20 000 euro extra belasting moeten betalen.

Een koppel verliest door de maatregel gemiddeld 40.000 euro.

Wie een nieuwe woning koopt, moet nu één keer “registratierechten” betalen. De nieuwe regering gaat dat verlagen van zeven procent van de aankoopprijs, naar zes procent. Dat betekent dat je voor een gemiddelde woning 2.500 euro minder zal moeten betalen.


Wees er snel bij en kies nu nog één van onze woningen uit ons uitgebreid aanbod:  

 

 

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden