Bij een overlijden krijgt de overlevende partner vaak het vruchtgebruik van een woning en de andere erfgenamen de blote eigendom. Die opsplitsing kan wel eens voor problemen zorgen. De blote eigenaar mag namelijk geen gebruik maken van de woning (maar is wel verplicht om eventuele herstellingen te doen), terwijl de vruchtgebruiker op zijn beurt de woning niet mag verkopen. De wet maakt het dan ook mogelijk om het vruchtgebruik onder bepaalde voorwaarden om te zetten.
Bovendien kunnen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar overeenkomen om de woning te verkopen en de opbrengst te verdelen. De tabel geeft dan aan hoe die verdeling kan gebeuren. Het is hierbij belangrijk om te weten wat het vruchtgebruik juist waard is. Daarvoor heeft de wetgever een tabel uitgewerkt die men jaarlijks aanpast. Op 17 juli trad een nieuwe tabel in werking. Die vind je terug op de digitale versie van het Belgisch Staatsblad.
Daarbij hangt de waarde van het vruchtgebruik af van het geslacht van de vruchtgebruiker en van zijn of haar leeftijd. Zo bedraagt bijvoorbeeld de waarde van het vruchtgebruik voor een 65-jarige vrouw 25,78 procent van de waarde in volle eigendom. De tabel in kwestie is niet van toepassing voor de berekening van successierechten. Daarvoor gebruikt de fiscale wetgever een andere tabel die men niet jaarlijks aanpast.
Wens je meer informatie over dit onderwerp of over het verkopen van een woning, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.