Nieuws

Steeds meer jonge gezinnen willen buiten de stad wonen


Jonge gezinnen ontvluchten steeds sneller de stad. Waar de stadsvlucht in 2014 nog licht afnam, zien we in 2017 opnieuw een toename. Dat blijkt uit cijfers van Statbel over het jaar 2018. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de hoge vastgoedprijzen.

Na enkele jaren van lichte vertraging gaat de stadsvlucht bij jonge gezinnen in Vlaanderen opnieuw sneller. In acht van de dertien centrumsteden ruilen jonge gezinnen, personen tussen 28 en 39 jaar en hun kinderen, de stad steeds meer in voor de rand. Dat was het geval voor Leuven, Gent, Mechelen, Antwerpen, Roeselare, Kortrijk, Turnhout en Oostende.

Onbetaalbare vastgoedprijzen

"Jonge koppels willen graag in de stad wonen, onder andere omwille van de bereikbaarheid, cultuur, hun sociaal leven, enz. Maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar", zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. Bijgevolg verhuizen jonge gezinnen naar de stadsrand, omdat ze daar gemakkelijker een huis met een tuin vinden voor de kinderen of omdat het daar goedkoper is. Hierdoor verstedelijkt ook de stadsrand in snel tempo. "Dat kan op termijn wel gevaarlijk worden als ook daar de vastgoedprijzen gaan stijgen", meldt Immpact.

B-locaties omturnen in A-locaties van morgen

Als er niets verandert, zal de stadsvlucht van de jonge gezinnen alleen maar stijgen in de toekomst. Veel projectontwikkelaars proberen die trend te keren met betaalbare projecten in de stad. Al gebeurt dat volgens de ontwikkelaar nog te weinig. "Als je betaalbaar wil bouwen in de stad, moet je kijken naar de B-locaties van vandaag die de A-locaties van morgen kunnen worden. Denk maar aan de Oude Dokken in Gent of Park Spoor Noord in Antwerpen." 

Toch zijn er ook steden die hun jonge koppels weten te houden, zoals Hasselt, Sint-Niklaas, Genk, Brugge en vooral Aalst. In de Oost-Vlaamse centrumstad hebben zich sinds 2015 maar liefst 587 meer millennials gesetteld dan dat er vertrokken zijn.

Ben je ook op zoek naar een betaalbare woning? Bekijk dan hier ons aanbod


Bron: HLN

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden