Nieuws

Je hebt een nieuwe woning op het oog en je wil je huis verkopen. Maar op je huidige huis heb je nog woningkrediet lopen. Hoe ga je hiermee om? Er zijn twee mogelijkheden.

 

Huidige lening afkopen

 

Je kan je huidige lening afkopen en aansluitend een nieuwe hypotheek afsluiten voor je nieuwe woning. Dit is echter de duurste optie, want bij het afsluiten van een nieuw leencontract worden opnieuw kosten aangerekend, bv. dossierkosten, kosten voor het verlijden van de akte…Daarenboven moet je ook een schadevergoeding betalen voor het vroegtijdig stopzetten van je lopende krediet. Maar er is nog een tweede mogelijkheid al je je huis wil verkopen.

 

Overdragen huidige lening

 

Bij deze optie draag je de lopende lening over naar je nieuwe woning. Het voordeel hiervan is dat je geen extra kosten aan de bank hoeft te betalen, want het huidige krediet blijft gewoon doorlopen.  Maar mogelijks is je lopende krediet ondertussen relatief duur geworden. Dit komt vaak voor als je hypotheek lang gelden afgesloten werd en je in tussentijd nog geen herziening hebt gevraagd. In dit geval kan het geen kwaad even rond te kijken en je te informeren bij andere banken. Als blijkt dat het renteverschil voldoende groot is, dan is het gunstiger om over te stappen en je huidige lening te laten stopzetten. Je betaalt dan inderdaad de schadevergoeding en de extra kosten, maar dit wordt gecompenseerd door het voordeel van een lagere rentevoet in de nieuwe lening.

 

Invloed op belastingaangifte

 

Het verworven belastingaandeel behoud je sowieso als je je bestaande krediet overdraagt. In Vlaanderen geldt een limiet van 2.280 euro per persoon voor leningen die afgesloten werden vóór 1 januari 2015. Er geldt ook een bijkomende aftrek van 760 euro gedurende de eerste 10 jaar. Voor recentere kredieten (afgesloten na 1 januari 2015) wordt het voordeel verlaagd tot 1.520 euro, eveneens te verhogen met 760 euro tijdens de eerste 10 jaar. Wanneer een nieuwe lening afgesloten wordt, geniet je dus een fiscaal voordeel van (1.520 + 760 =) 2.280 euro per persoon. Werd je oude krediet langer dan 10 jaar geleden afgesloten, dan is er dus geen belastingverschil met de nieuwe hypotheeklening.

 

Je huis verkopen wanneer je nog een lopend woonkrediet hebt, hoeft dus niet ingewikkeld te zijn en is perfect mogelijk als je je goed informeert.

Deel op uw favoriete Social Media

Expert in vastgoed

  • erkend makelaar sinds 1993
  • 8000+ vastgoedtransacties
  • groot netwerk in vastgoedsector

Sterk in marketing

  • vernieuwende commerciële acties
  • heel ruim klantenbestand
  • grote naambekendheid    

Klant staat centraal

  • gratis advies op maat
  • 15 professionals tot uw dienst
  • persoonlijke opvolging

Meest recente panden